Firma

Jak zapewnić czystość wody pitnej i technologicznej?

• Zakładki: 100


Woda jest źródłem życia i to fakt niezaprzeczalny. Jednak, aby mogła mieć pozytywny wpływ na zdrowie musi być czysta, dlatego tak ważny jest proces jej uzdatniania. W przypadku pojawienia się szkodliwych mikroorganizmów stosowany jest podchloryn wapnia. Jak zapewnić czystość wody pitnej  i technologicznej?

Oczyszczanie wody pitnej i technologicznej z mikroorganizmów – co warto wiedzieć? 

W wodzie znajdują się często zanieczyszczenia pochodzenia organicznego takie jak glony, bakterie i grzyby. Pozbycie się ich jest niezwykle ważne zarówno w przypadku wody pitnej, jak i technologicznej. Aby zapewnić sprawność maszyn i urządzeń należy myć je czystą wodą, wolną od szkodliwych substancji. Jest to ważne zwłaszcza w branży HoReCa, ale i przemyśle spożywczym i paszowym. Wodę można oczyścić z mikroorganizmów, stosując wapno chlorowe. Warto wiedzieć, że sprawdza się ono także w przypadku wody pitnej. Oczywiście trzeba stworzyć odpowiedni roztwór dezynfekujący i pamiętać, by środek nie dostał się do środowiska, zwłaszcza wodnego, gdyż jest silnie toksyczny dla organizmów wodnych. 

Jak można jeszcze oczyszczać wodę pitną?

Problemem w przypadku wody pitnej, np. tej z kranu, która jest zdatna do picia, jest jej twardość. Jednak zbyt dużej ilości żelaza czy wapnia można się pozbyć, stosując specjalne dzbanki filtrujące. Wystarczy uzupełnić dzbanek o filtr, a następnie uzupełnić wodą. Filtr oczyści wodę i będzie ona bezpieczna i zdrowa do picia. Wiele osób decyduje się na taki sposób domowego uzdatniania. Dzięki temu można ograniczyć zakup wody butelkowanej i produkcji plastikowych śmieci. W prosty sposób można ograniczyć ilość plastiku trafiającego do koszy i coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. Także woda technologiczna może podlegać wielu innym procesom uzdatniania, choćby z wykorzystaniem filtrów węglowych.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Chemia Łódź.   

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
21 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *